인공감미료 넣은 다이어트음료·환경호르몬에 노출 통조림·합성착색료 범벅 아이스크림…美웹매거진, 의사들이 ‘금기시하는 음식’ 발표
의사들은 먹지 말라는 것도 많고, 먹으라고 권하는 것도 많은 직군의 사람들이다. 환자의 상태에 따라 당연히 권하는 종류와 금지하는 식품도 달라진다. 하지만 의사들이 금기시 하는 음식은 대략 몇 가지로 압축된다. 라이프스타일 전반을 다룬 미국 웹매거진 리틀띵스에서 의사들이 절대로 먹지 않는다는 음식을 조사해 발표했다.
▶다이어트 음료=제로 칼로리 음료는 이미 수년간 봇물을 이뤘다. 제로 표기에 많은 소비자들이 현혹됐고, 칼로리 역시 일반 청량음료에 비한다면 낮은게 사실이지만 의사들은 다이어트 음료엔 입을 대지 않는다. 인공 감미료가 많이 들어있기 때문이다. 인공감미료는 설탕 대신 단맛을 내기 위한 식품첨가물로 모든 청량음료에 들어간다. 의사들은 인공감미료는 뇌에 치명적인 물질로 제로칼로리 음료를 줄이라고 권한다.
▶마가린=마가린은 트랜스지방을 만드는 주범이다. 버터보다 기름 함량 역시 월등히 높아 건강에도 좋지 않으니, 의사들은 마가린보다 버터를 먹는 것이 낫다고 권하고 있다.
▶통조림=참치 통조림이 전부인 줄 알았던 통조림의 세계는 나날이 진화를 거듭한다. 콩스프부터 토마토, 연어 등 별천지가 따로 없다. 의사들은 통조림의 경우 먹지 말 것을 권한다. 깡통 내부에 생각보다 많은 유해물질이 포함돼있다는 이유때문이다. 통조림 캔 재질에는 대체로 주석, 스테인리스 스틸과 알루미늄이 사용된다. 식품과 접촉하는 캔의 내부가 녹스는 것을 방지하기 위해 절연성과 접착성이 뛰어난 에폭시수지 코팅을 이용한다. 에폭시수지는 비스페놀A가 원료물질로 사용, 통조림 식품의 보관, 유통 과정에서 환경호르몬인 비스페놀A(BPA)가 아주 작은 양이라도 용출될 가능성이 있다. 하지만 의사들이 말하는 것과 같은 건강상 유해는 없다는 것이 과학적 근거다. 다만 의사들은 돌다리도 두드려보라고 권한다. 통조림 캔보다는 유리병에 담긴 식품이 훨씬 건강하다고 강조한다.
▶화이트초콜릿=초콜릿은 순간적인 집중력을 향상시키고 다이어트와 건강에도 도움이 된다. 다만 다크 초콜릿과 달리 화이트초콜릿은 당분이 높고 카카오 함량이 낮기 때문에 설탕덩어리와 다름없다고 의사들은 꼬집었다.
▶햄, 소시지=조리가 수월하고, 짭짤한 맛이 중독성도 강하다. 햄, 소시지, 베이컨과 같은 가공육은 남녀노소 누구나 즐기는 식품이다. 하지만 의사들은 요주의 식품이라고 지적한다. 이들 가공육에는 지방이 다량 함유돼있고, 콜레스테롤 수치도 높다. 보관기간을 늘리기 위해 방부제나 유사성분의 재료를 첨가한다. 의사들은 이 때문은 “가공육은 가장 영양이 적은 동물의 부산물”이라고 말하고 있다.
▶무지방 우유=우유 지방에 대한 논쟁은 끊이지 않고 있다. 우유 자체에 지방 함유량이 높으니 이를 줄이기 위해 저지방이나 무지방 우유를 먹으라는 것이다. 하지만 의사들은 굳이 무지방 우유를 권하지 않는다. 우유에 포함된 지방이 체중에 영향을 미치지 않는다. 무지방 우유엔 보통의 우유만큼 영양분이 없다는 것이다.
▶전자레인지용 팝콘=단 몇 분이면 뚝딱 완성되는 팝콘은 트랜스지방 덩어리다. 100g당 최대 11g의 트랜스지방이 함유돼있다. 심지어 여러 가지 맛을 내기 위해 인공 조미료나 인공 버터 기름을 사용한다. 당연히 비만률을 높다. 건강에 좋을 리가 없다. 심지어 시중에 파는 팝콘 용기에는 환경오염물질인 PFOA(퍼플루오로옥타노익 에시드)가 코팅돼 있을 가능성이 높다. 이 물질은 음식이 눌어붙지 않는다는 테플론 프라이팬이나 종이컵 등 1회용 음식용기의 코팅재료로 많이 쓰인다. 오염 경로나 인체 유해성 여부는 확인되지 않았지만 학자들은 이 물질이 인체에 다량 축적되면 간암과 태아 기형을 일으킬 수 있다고 주장하고 있다.
▶밀가루=건강의 주적인 백색식품 중 하나다. 최근엔 글루텐 프리 제품이 많은 사랑을 받고 있기도 하다. 의사들이 밀가루 섭취를 권하지 않는 데에는 이유가 있다. 지나친 섭취가 문제가 되기 때문이다. 과체중 우려, 만성 변비, 골밀도 저하, 피부 트러블을 야기할 수 있다. 또한 쫄깃한 식감을 더해주는 글루텐의 경우 유전질환을 유발한다고 알려져 있다. 물론 희귀질환으로 대다수의 사람들에게 해당하는 것은 아니다. 다만 글루텐 민감증으로 밀가루 음식을 먹으면 속이 더부룩하거나 배가 아픈 경우가 있을 수 있다.
▶아이스크림=미국 영양학 박사 마이클 허트는 아이스크림을 “인간에게 주어진 최악의 음식”이라고 했다. 아이스크림에는 다량의 합성착색료가 쓰인다. 합성착색료의 경우 인공조미료, 설탕, 색소 등이 혼합된 것으로 첨가물 덩어리의 최고봉이라 할 수 있다. 특히 아이스크림에 첨가되는 합성착색료 중에는 인체에 악영향을 미치는 것도 있다. 합성착색료는 ‘타르계 색소’와 ‘비타르계 색소’로 나누는데, 타르계 색소는 경우 대부분 인체에 유해하기 때문에 유럽에서는 거의 사용을 금지하고 있다. 특히 타르계 색소의 경우 아토피성 피부염뿐 아니라 알레르기성 비염, 결막염, 천식에 영향을 주고, 과다 섭취하면 발암물질로 작용한다.
고승희 기자/shee@heraldcorp.com
John Robbins(1947-)
Robbins, John (2001). The Food Revolution: How Your Diet Can Help Save Your Life and Our World. Conari Press. ISBN1-57324-702-2.
Foreword xiii
Acknowledgments xix
Introduction to the 10th Anniversary Edition xxiii
Diet for a New America: How Your Food Choices Affect Your Health, Happiness and the Future of Life on Earth Second Edition
From John Robbins, a new edition of the classic that awakened the conscience of a nation. Since the 1987 publication of Diet for a New America, beef consumption in the United States has fallen a remarkable 19%.
John Robbins is old enough to be eligible for Medicare. He is also a marathon runner and a triathlete.
John Robbins (born October 26, 1947) is an American author, who popularized the links among nutrition, environmentalism, and animal rights.[1] He is the author of the 1987 Diet for a New America, an exposé on connections between diet, physical health, animal cruelty, and environmentalism.
Robbins is the son of Irma Robbins and Baskin-Robbins co-founder Irv Robbins. He graduated from the University of California, Berkeley, in 1969, and received a Master's Degree from Antioch College, in 1976. Rather than following the ice-cream parlor legacy of his father, he left the company to seek a simpler life. He and his wife Deo were married on March 10, 1967.[2]
In 1987 Diet for a New America was published. In the book he advocates a plant-based vegan diet. Additionally, he gives his views on the meat and dairy industries, world hunger and human health. A year later he founded EarthSave (see below).
He worked with PETA in 2002 to sue the California Milk Advisory Board over its 'happy cows' television advertisement.[3]
His 2006 book Healthy at 100, published by Random House, was printed on 100% post-consumer non-chlorine bleached paper, a first for a book from a major U.S. publisher.
Robbins is also on the advisory board of Naked Food Magazine, for which he is also a regular contributor of articles espousing a plant-based diet.
In 1988, Robbins founded EarthSave, an international, non-profit organization. The organization was born out of the reader response to his Diet for a New America.[4]
The organization works to promote healthy, environmentally sound food choices, produce independence from the medical system and raise awareness of "the ecological destruction and cruelty linked to the production of food animals."
EarthSave's head office is in New York, USA, with local chapters throughout the United States and Canada. "Taste of Health" is their annual vegetarian food festival.
Earthsave Canada was established as a registered non-profit charity in British Columbia March 1990.[5]
‘Veganism is about nonviolence : nonviolence to the other sentient beings, nonviolence to yourself, nonviolence to the earth
Veganism is both the practice of abstaining from the use of animal products, particularly in diet, and an associated philosophy that rejects the commodity status of animals.[9] A follower of either the diet or the philosophy is known as a vegan (pronounced vee-gən).
Distinctions are sometimes made between several categories of veganism. Dietary vegans refrain from ingesting animal products. This means avoiding not only meat but also egg and dairy products and other animal-derived foodstuffs. Some dietary vegans choose to wear clothing that includes animal products (for example, leather or wool).[10] The term ethical vegan is often applied to those who extend the philosophy beyond diet into other areas of their lives. This philosophy means opposing the use of animal products for any purpose.[n 1]Environmental veganism refers to avoiding animal products on the premise that harvesting or industrial farming of animals is environmentally damaging and unsustainable.[16]
The term vegan was coined in 1944 by Donald Watson when he co-founded the Vegan Society in England. At first this meant "non-dairy vegetarian" and later "the doctrine that man should live without exploiting animals".[17] Interest in veganism increased in the 2010s; more vegan shops opened, and vegan options became increasingly available in more supermarkets and restaurants in many countries.[18]
Vegan diets tend to be higher in dietary fiber, magnesium, folic acid, vitamin C, vitamin E, iron, and phytochemicals, and lower in dietary energy, saturated fat, cholesterol, long-chain omega-3 fatty acids, vitamin D, calcium, zinc, and vitamin B12.[n 2] Well-planned vegan diets can reduce the risk of some types of chronic disease including heart disease.[20] Vegan diets are regarded as appropriate for all stages of the life-cycle by the American Academy of Nutrition and Dietetics, the Australian National Health and Medical Research Council, and Dietitians of Canada.[21] Because uncontaminated plant foods do not provide vitamin B12 (which is produced by microorganisms such as bacteria), researchers agree that vegans should eat B12-fortified foods or take a supplement.[n 3]
채식주의자 중에서 순수 채식주의자를 비건(veganism)이라 한다. 비건주의자들은 생선과 가금류는 물론이고 달걀, 우유, 벌꿀 등 동물로부터 비롯된 모든 음식을 거부한다. 여기에 동물성 색소가 사용된 음식들도 먹지 않기 때문에 시판되는 음료수, 소스 등의 대다수도 거부한다.